sâmbătă, 5 decembrie 2015

Ce inseamna pentru mine Horticultura

Este trecut de ora 0:00 si inspiratia începe sa dea roade. Ieri, am fost intrebat pentru a nu stiu cata oara:
- Ce facultate faci?
- Horticultura.
- Ce-i aia?

Ce-i aia Horticultura... O intrebare foarte simpla la care multi nu stiu sa raspunda sau pur si simplu nu isi gasesc cuvintele cand vine vorba de acest subiect. M-am gandit sa raspund in felul meu.

Pentru mine, Horticultura nu are o definitie stiintifica sau academica sau cum vreti voi sa-i spuneti. Simplu, scurt si la obiect, HORTICULTURA E TOTUL! Tot ce ne inconjoara e HORTICULTURA! De ce spun asta? Pentru ca, populatia mananca, bea, respira, priveste, umbla, etc.

Sunt student si viitor inginer in acest domeniu, studiez cu drag o parte din materii (as fi ipocrit sa spun ca le studiez pe toate cu drag, desi sunt constient ca am nevoie de ele). De la inceput vreau sa stiti ca tot ce scriu e din propria initiativa si nu din initiativa altcuiva!

Oamenii mananca... Ce mananca? Fructe, legume, seminte, radacini, carne, dulciuri, etc.
Fructele provin din pomi (NU DIN COPACI!). Pomicultura este una din minunatele ramuri ale Horticulturii. Oare nu trebuie niste oameni care sa creasca si sa ingrijeasca acesti pomi?
Legumele, radacinile, semintele pe care noi le consumam zilnic, se regasesc in componenta unei alte ramuri a horticulturii numita Legumicultura.
Si carnea provine din Horticultura! Mare parte din animale nu sunt ierbivore sau omnivore? Ce mananca ele?

Vine Craciunul... Bem si noi un vin? Oare vinul nu este produsul final al prelucrarii strugurilor? Horticultura are in infinita sa componenta inca 3 ramuri: Viticultura, Oenologie, Ampelografie. Toate aceste 3 stiinte studiaza ceea ce bem noi de Craciun, de ziua noastra, sau in oricare alta zi, incepand de la prima vita care se naste, pana la vinul care ajunge pe masa noastra. Un inginer horticol ne ofera fiecaruia un vin pe gustul nostru! Sec, dulce, rosu, alb, etc.
E cald, transpiri, esti obosit dupa o zi de munca. Asa-i ca ai bea o bere? Malt, orz, hamei... Culturi pe care un inginer horticol le cunoaste, pe care Horticultura la studiaza.
Nu bei alcool? Bei un suc. Un suc natural din portocale, mere, pere, struguri, capsuni. Oare nu tin de Horticultura toate aceste fructe?

Din cate stiu eu, orice fiinta respira. Are nevoie de oxigen ca sa poata sa traiasca. Cine ne ofera acest oxigen? Fabricile, masinile? Oxigenul ne este oferit de arbori in mare parte si de toate plantele care ne inconjoara. Noi producem dioxid de carbon. Arborii si celelalte plante il "inghit" pe tot si il transforma in oxigen! Arborii sunt studiati la stiinta numita Arboricultura, parte a Horticulturii.

Oamenii privesc... Cred ca va intrebati ce am vrut sa spun prin asta... Pentru cei care au prins televizoarele alb-negru si apoi au vazut pentru prima oara un televizor color, cum ati reactionat? Asa este si cu privirea. Ochiul uman este facut pentru culoare, pentru frumusete. Nu-i asa ca va incanta o gradina plina cu trandafiri, un camp plin cu margarete, branduse sau ghiocei, un rond plin cu panselute, lalele, narcise in centrul unei "inchisori" de blocuri gri? Nu-i asa ca va place sa aveti pe masa un buchet cu multe flori, pe pervazul geamului cateva ghivece cu flori sau cateva jardiniere cu muscate pe marginea balconului? Nu-i asa ca o floare va aduce zambetul pe fata de fiecare data? Toate aceste flori sunt un produs al Horticulturii care ii invata pe viitorii ingineri la stiinta numita Floricultura, cum sa recunoasca "gusturile" ochilor vostri.

Omul se plimba cu drag, dar nu oriunde! Se plimba cu drag prin natura. Natura este alcatuita din tot ce v-am scris mai sus, adaugand multe altele pe care nu am reusit sa le cuprind. Oare nu trebuie sa le multumim Horticultorilor care apara aceasta natura? Care au grija ca in fiecare Primavara "ea" sa invie?

Stiu ca suna ciudat poate dar pot sa va marturisesc un lucru: Horticultura mi-a schimbat viata! Inainte sa incep sa studiez acest domeniu, mergeam pe strada si vedeam masini, magazine, oameni de tot felul, reclame si cateodata, ma mai impiedicam de cate o floare sau ma mai loveam din neatentie de cate un "copac". Intram in magazin, cumparam 3 rosii ieftine si un kilogram de mere mari, frumoase si fara gust, un ciorchine de struguri acru ca zilele grele si vreo 2-3 piersici pentru ca aratau bine.

Dupa aproape doi ani de cand fac parte din domeniul acesta, cand trec pe strada, observ cu drag rondurile pline de Viola wittrockiana (panseluta), Tulipa gesneriana (Laleaua), parcurile decorate cu produsul floricol al horticulturii, gradinile impodobite cu pomi fructiferi si legume diverse. Nu ma mai impiedic de "copaci". Privesc cu placere si cu uimire chiar un Quercus robur (stejar), un Aesculus hippocastanum (castan comun) sau un Tilia tomentosa (Tei), care acum sunt ARBORI pentru mine si au o importanta de nedescris pentru noi toti! Cand merg sa cumpar acele 3 rosii, stiu ca gustul conteaza, nu aspectul. Merele acele mari, frumoase si fara gust le-am inlocuit cu acelea mai putin aspectuase dar de calitate, care intr-adevar iti satisfac papilele...

HORTICULTURA ESTE TOTUL!
CINE NU MA CREDE, IL INDEMN SA O STUDIEZE!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu