miercuri, 6 ianuarie 2016

"Pierdut buletin" sau "Stairway to Heaven"!?

Ora 11:00... În playlist-ul personal rulează un pack descărcat de pe filelist "500 Classic Rock Song". Pot spune că acest playlist îmi deschide ochii aproape în fiecare dimineaţă, mă însoţeşte la cafeaua neagră, puţin dulce şi foarte tare. "Led Zeppelin - Stairway to heaven", mă însoţeşte astăzi la cafea după care urmează "Eagles - Hotel California" apoi "John Lennon - Imagine" şi tot aşa. Piese care îndulcesc cea mai amară cafea şi te trezesc din cel mai adânc somn.

Mai am două playlist-uri pe care le ascult deobicei când rămân singur în camera din cămin. Vecinele de la camerele alăturate mai ales, ştiu toate piesele. De la începutul semestrului le ascultă destul de des. Ce-i drept şi mie îmi place să ridic volumul destul de tare. În funcţie de starea mea de spirit din ziua în curs, jonglez între discografia Rammstein şi un playlist de pe youtube care îi cuprinde pe Emeric Imre, Ducu Bertzi, Alexandru Andrieş, Ilie Micolov, Florin Chilian, Pasărea Colibri, Aurel Tămaş, etc. Cred că aţi înţeles ce cuprinde colecţia.
 

Din discografia Rammstein, piesele preferate sunt "Roter Sand", "Rosenrot", "Strib nicht vor mir", "Mein Herz Brennt". Din repertoriul românesc, "Emeric Imre - Nebun de alb" - o piesă de care leg mai multe amintiri, "Ducu Bertzi - M-am îndrăgostit numai de ea" - pe lângă amintiri, mai demult mi-a oferit şi o lecţie de viaţă, "Aurel Tămaş - Eu plângeam şi tu râdeai" - o piesă care răsună foarte des în subconştientul meu (citeşte articolul: "Şi tu râdeai şi nu ştiai..."). Sunt multe alte piese din acest playlist pe care le ascult şi le recomand tuturor să le audă măcar o singură dată deoarece, fiecare are un mesaj bine definit.

Acum, după ce am scris despre muzica preferată, vreau să scriu despre muzica pe care nu o înţeleg. Aseară în maşină dau drumul la radio şi aud nişte versuri "Pierdut buletin, nu mai ştiu de unde vin...". Credeţi-mă că mi-au rămas întipărite în memorie de la prima audiţie... Ce versuri sunt astea??? Dacă pierzi buletinul, uiţi cum te cheamă, uiţi unde stai? 

Sau, mai este piesa aceea "Cum mă tu nimeni nu mă va...". Ce să înţeleg din piesa asta? E o piesă erotică, porno sau o piesă de dragoste? Care-i mesajul acestei piese? O altă piesă pe care am auzit-o într-o zi şi m-a făcut să înjur... "Mă dor ochii mă dor - Sandra şi nu ştiu cum...". Ăştia-s tâmpiţi... Când li se termină ideile de piese, fură versuri din registrul popular, le remixează şi scot profit pe ele... Acelaşi lucru l-a făcut şi ADDA cu piesa "Cântă cucu...". Măcar a avut bunul simţ să păstreze versurile. Păcat că a mai băgat şi nişte efecte de studio... Şi, mai şi profită de o piesă din folclor pentru a face bani... 

O altă piesă "minunată" este piesa Deliei - "Da mamă sunt beată...". Am citit undeva pe net "Vom vedea fetiţe de 12 ani cântând aceste versuri...". Un articol scris de Silviu Iliuţă pe site-ul "Cronici pe bune" descrie tot mesajul piesei: "Delia, şi eu sunt mangă! Îmi place piesa ta!". Industria muzicală se duce de râpă! Vă rog nu vă mai bateţi joc de numele mari din muzică, indiferent de gen!

Aştept în secţiunea de comentarii păreri despre muzica actuală şi despre cea din anii trecuţi. Voi ce muzică ascultaţi?


6 comentarii:

 1. Iată, așa pățești când ești atent la versuri! :)
  Foarte amuzante observațiile tale! În ceea ce privește rock-ul, jos pălăria mon cher!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din fericire, am învăţat să fiu atent la versuri cu ajutorul muzicii pe care o ascult. Din nefericire, când aud o comercială din asta, "la ce versuri complexe are", mi se întipăresc în minte fără să vreau...

   Mulţumesc mult pentru apreciere Gigi!

   Ștergere
 2. Piesa aia cu Pierdut buletin, e bine sa o asculti cu videoclip. Adica are putin mai multa logica. Mie mi s-a parut geniala compozitia pentru ca este incercarea celor din clasa aia sa vorbeasca despre altele ...

  Smiley si DOC sunt intro plasa cu dorinta lor de a face bani din muzica. Au talent dar se pisa pe el cu astfel de manifestari... pentru bani...

  E ultima lor strigare :)

  Dar inteleg de ce nu apreciezi orice ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut Bogdan! Chiar am ascultat piesa şi am privit videoclipul, după cum mi-ai recomandat. Din ce am înţeles eu, piesa s-ar referi la pierderea valorilor morale, înnecarea în muncă şi pierderea propriei identităţi.

   Din păcate, eu îmi păstrez aceeaşi idee din articol deoarece totul se rezumă la comercial. Un refren simplu de reţinut şi uşor excentric şi difuzarea pieselor în nişa "ascultă fără să înţelegi".

   Mulţumesc mult pentru comentariu. Te aştept şi cu altele. Îmi place că ştii să-ţi expui punctul de vedere!

   O seară frumoasă!

   Ștergere
 3. Saru'mana sa iti dea Dumnezeu sanatate si Maicuta Domnului dimpreuna cu el ca sa nu te lase singurel la .......? Ca idee esti foarte bravo. Mergea in lista si un ,,Riders on the storm'' acolo ceva. In rest sa stii ca sunt melodii si mai slabe ca ,,Da mama'' sau ,,Ma dor ochii''

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La greu! (să continui fraza). Într-adevăr, lista de piese era și este foarte lungă. „Riders on the Storm” e un exemplu bun dar un exemplu și mai bun ar fi fost „Imagine - John Lenon” care chiar îți pune imaginația la încercare, te pune pe gânduri și te face să visezi frumos măcar pentru câteva minute. În legătură cu acele comerciale pe care le-ai adus în discuție... „Da mamă sunt beată...” este într-adevăr una din cele mai proaste pe care le-am auzit. „Mă dor ochii...” nu este decât cel mai prost cover făcut vreodată după o piesă folk! Așa sunt mulți „artiști” care din lipsă de talent, idei și din foame de bani, iau piese din repertoriul popular sau folk, le adaugă niște efecte, beat-uri și le transformă în hit.

   Îți mulțumesc mult pentru comentariul făcut, pentru încurajări și pentru gusturile bune pe care le ai în privința muzicii! Te aștept și cu alte comentarii, idei, sugestii. O seară minunată în continuare!

   Ștergere