joi, 13 octombrie 2016

Un chitarist și două chitări...

O poveste despre un chitarist care trebuie să renunțe la una din cele două chitări, una nou achiziționată și una de care a fost atașat o perioadă bună de timp dar nu își mai face treaba.

Prima chitară a fost vedetă la foarte multe concerte și l-a susținut pe chitarist în toate greutățile pe care le-a avut în această perioadă. I-a permis să atingă fiecare notă, de la cea mai gravă care semnifică deobicei supărarea, neajunsul, până la cea mai înaltă notă care semnifică fericirea, bucuria, mulțumirea. I-a permis chitaristului să cânte tot felul de cântece, de dragoste, de fericire, de despărțire,de supărare.

A doua chitară a apărut în viața chitaristului într-o zi oarecare când stătea pe o bancă și se gândea. Se gândea la ceva, se gândea probabil că vechiul instrument scotea numai note joase, note grave care îndemnau la violență, bătaie, supărare, neajuns. Cum stătea el pe bancă, a observat în fața lui, într-o vitrină, o noua chitară. Una care parcă nu știa să cânte decât piese care îndemnau la fericire, bucurie, mulțumire sufletească. O chitară cam ciudată ce-i drept, care avea culoarea unui măr galben, un măr golden mai exact. S-a îndrăgostit de acea chitară din prima clipă, a luat-o în mână și a început să cânte. Din primele acorduri și-a dat seama că vrea să schimbe ceva în cariera lui de cântăreț. A luat-o și a intrat în concert cu ea. A fost cel mai reușit concert de până atunci. Chitara la rândul ei s-a îndragostit de degetele chitaristului și l-a lăsat să îi atingă toate notele. Notele înalte sunau perfect. Notele joase nu se pretau deloc la modul în care era făcută chitara. Instrumentul acela vroia doar fericire și note înalte. Chitaristul a fost foarte fericit de noua achiziție dar totuși, într-un concert și-a adus aminte de vechiul instrument. Și se tot gândea la el...

După concert, a mers în camera lui, a luat vechiul instrument și a început un solo. Acel solo a mers foarte bine, a avut doar note înalte la început. Totuși, chitara îl făcea pe cântăreț să coboare din nou la notele joase. A pus chitara jos, a luat-o pe cea nouă și a început din nou acel solo. Chitara cea nouă și-a păstrat acel sunet înalt până la ultima notă din solo...

A pus chitările una lângă alta și a început să le analizeze. Se uita la cea veche, avea amintiri frumoase cu ea dar vedea ca este tras în jos și că nu primea de la ea decât note grave și pline de dispreț, chiar dacă el făcea tot posibilul să nu bage în seamă acest lucru.

Cea nouă se atașase atât de mult de chitarist încât nu mai accepta ca degetele lui să atingă cealălalt instrument. Văzuse cum chitara cea veche nu vroia de la chitarist nimic în afară de faimă, bani și distracție. Văzuse că acel instrument îi promitea cântărețului marea cu sarea dar doar pentru o scurtă perioadă. Cum îl prindea cu degetele pe ea, îl descuraja și îl trăgea în jos tot timpul, îl mințea.

Chitara cea nouă a încercat de nenumărate ori să îi deschidă ochii acelui cântăreț, să îl facă să rămână doar cu amintirile frumoase legate de vechea chitară și să înceapă o carieră nouă și productivă cu ea, cea care se gândea și încă se gândește la viitorul chitaristului. Un viitor în care el va ajunge foarte sus alături de ea, dacă el va accepta acest lucru și va realiza ca acel instrument chiar ține la el.

Chitara cea nouă acum s-a retras pentru o perioadă chiar dacă suferă enorm. L-a îndemnat pe chitarist să se gândească și să facă o alegere. L-a îndemnat să se gândească dacă vrea să se blocheze la un instrument vechi care îl trage în jos sau la un instrument nou care îi dorește doar o carieră fericită și productivă. În acest moment chitaristul vrea să cânte la ambele instrumente dar nu își dă seama că nu e în regulă!

Acea chitară nu suportă schimbul acesta între ea și chitara veche. Nu i se pare normal să fie schimbată tot timpul. Își dorește enorm de mult ca omul acela să aleagă doar un instrument și să nu mai cânte la amândouă.

Parcă îl văd pe chitarist cum stă acum în fața celor două chitări și se gândește dacă să se blocheze la trecut sau să înceapă o nouă carieră plină de concerte fericite și productive. Eu ca scriitor sper din tot sufletul că văd bine ceea ce văd.

MORALA PRINCIPALĂ:

NU CÂNTA LA DOUĂ CHITĂRI!
FĂ O ALEGERE CÂT MAI REPEDE!

MORALA 1: Deschide larg ochii și prețuiește persoanele care țin cu adevărat la tine.
MORALA 2: Păstrează doar amintirile frumoase din trecut și fă-ți viitorul productiv.
MORALA 3: Dacă un instrument începe să cânte doar sunete grave, pune-l deoparte. Trebuie înlocuit.
MORALA 4: Viața îți oferă atât de multe oportunități! Lasă trecutul în urmă și trăiește prezentul.
MORALA 5: Chitara cea nouă vrea să faci o schimbare în viața ta și încearcă să te ajute!
MORALA 6: Chitara cea nouă se va degrada dacă o vei lăsa deoparte!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu